Ten lekki niczym chmurka deser z czekoladą podaję, gdy nie mam siły na pieczenie. Przepis jest banalny

Dodano:
Mus czekoladowy z malinami Źródło: Shutterstock / irina2511
Mus czekoladowy z malinami zachwyci najbardziej wymagające podniebienia. Ten lekki deser zrobisz w chwilę — resztę pracy wykona czas. Spróbuj i zakochaj się w tym smaku.

Mus czekoladowy z malinami po raz pierwszy zrobiłam, gdy ochota na coś słodkiego naszła mnie w dniu wolnym od pracy. Na dnie szafki znalazłam tabliczkę czekolady i resztki cukru, a w lodówce ostatnie jajka, trochę śmietanki i maliny. Szybko okazało się, że to dość klasyczne połączenie nie jest tak nudne, jak się obawiałam.

Zdecydowałam się więc na dopracowanie receptury i wymyślenie eleganckiego sposobu udekorowania, by podać deser czekoladowy po uroczystym rodzinnym obiedzie. Reakcje gości przerosły moje najśmielsze oczekiwania. Jeśli i ty chcesz zachwycić bliskich czymś pysznym, nie poświęcając całego popołudnia na przygotowania, zerknij na przepis.

Jak zrobić mus czekoladowy z malinami?

Deser czekoladowy powstanie w mgnieniu oka. Musisz tylko stopić czekoladę w kąpieli wodnej i lekko ją schłodzić, by możliwe było połączenie jej z koglem-moglem bez ścinania jajek. Poem pozostaje przenieść masę do naczyń, schłodzić i udekorować. Prawda, że proste?

Przepis: Mus czekoladowy z malinami

Pyszny deser czekoladowy z dodatkiem smakowitych owoców, który zachwyci każdego łasucha.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
1 godz. 45 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
139 w każdej porcji

Składniki

Na mus:

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 20 g cukru
  • 2 żółtka

Dodatkowo:

  • 100 g malin
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 100 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówMaliny umyj pod bieżącą wodą, delikatnie osusz. Śmietanę do ubijania mocno schłodź. Czekoladę podziej na kostki.
  2. Robienie musu czekoladowegoStop czekoladę w kąpieli wodnej. Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj je do lekko ostudzonej, ale wciąż płynnej czekolady. Powstałą masę przenieś do szklanek. Przenieś do lodówki na 90 minut.
  3. Dekorowanie musu czekoladowegoZestalony deser udekoruj kleksami śmietany ubitej na sztywno z cukrem pudrem. Na wierzchu ułóż maliny.

Jak podać deser czekoladowy z malinami?

W przepisie zaproponowałam serwowanie musu czekoladowego z bitą śmietaną i malinami, ale możesz wprowadzić dodatkowe urozmaicenia. Pięknie wyglądały będą dekoracje z listków mięty lub startej na tarce czekolady. Możesz wybrać zarówno mleczną, gorzką, jak i białą – zależne od gustu gości.

Inne warianty musu czekoladowego

Zamiast malin możesz ułożyć inne owoce. Pasowały będą wiśnie bez pestek – także te z syropu – truskawki czy borówka amerykańska. Ze względu na delikatną strukturę deseru nie polecam jednak śliwek. Nie sprawdzi się też moim zdaniem dodawanie posypek z niektórych orzechów m.in. włoskich, ziemnych czy brazylijskich. Są ciężkie, a ich smak nie koniecznie dobrze komponuje się z czekoladą. Możesz natomiast zaryzykować użycie wiórków kokosowych lub płatków migdałowych. Nie spowodują opadnięcia ani musu czekoladowego, ani bitej śmietany.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...